ENTORN

Rutes per l’Empordà

Les principals rutes es centraran a l’Alt Empordà, una de les comarques més grans de Catalunya, situada a l’extrem nord-est de la península Ibèrica.
Al nord de la Costa Brava, es considera un lloc privilegiat per la seva situació: al costat de la frontera francesa, delimitada pels Pirineus, el mar Mediterrani, la plana de l’Empordà (Baix Empordà) i la zona de l’Alta Garrotxa.

En definitiva, l’Empordà es considera un indret únic que uneix el mar i la muntanya.
La riquesa paisetgística la formen boscos eurosiberians, mediterranis que s’alternen en una orografía complexa, zones humides amb presència constant d’aus migratòries i alguns trams de costa més salvatge de tota la Mediterrània.

Les vinyes i olivars també formen aquest magnífic paisatge, d’ aquí destaquem la denominació d’origen, amb els vins i olis de la nostra terra.
Hi trobem 3 zones protegides: El Parc Natural dels Aiguamolls (zona humida) , el Paratge Natural de l’Albera i el Parc Natural del Cap de Creus (marítimo-terrestre).

El Parc Natural dels Aiguamolls

És la segona zona humida més important de Catalunya. El 1976 es va engegar una campanya popular que, amb el lema “Els últims aiguamolls de l’Empordà, en perill”, lluitava per la recuperació d’aquests espais. Hi hagué tanta pressió popular que el 28 d’octubre del 1985 el Parlament de Catalunya els va declarar Paratge d’Interès Nacional, i un any i mig més tard, el 13 de juny del 1985, van ser declarats Parc Natural.

El parc consta de tres zones de reserva natural integral: l’illa de Caramany, les Llaunes (llacunes litorals salobres) i els Estanys (entre els quals hi ha el de Vilaüt), i una zona de parcial. En total té una extensió de 4.866 hectàrees. Al nord està delimitat per la Muga i al sud, pel Fluvià.

Els municipis que en formen part són: L’Armentera, Castelló d’Empúries, L’Escala, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Roses, Sant Pere Pescador.

El Paratge Natural de l’Albera

Al nord-est de la comarca trobem la serra de l’Albera, tram oriental dels Pirineus, des del Pertús fins el Mediterrani. Separa les grans planes de l’Alt Empordà i del Rosselló i la seva carena constitueix l’actual línia fronterera francoespanyola .

Tant el Paratge com les reserves d’Espai d’Interés Natural del massís de l’Albera consta d’uns 25 km de llargada i 10.000 hectàrees de superficie protegida, monuments megalítics, fortificacions, fauna, vegetació, etc. Creat l’any 1986.

En formen part dels termes municipals de la Jonquera, Espolla i Rabós.
Consta de dues zones ben diferenciades: l’occidental, amb vegetació de caràcter centre europeu, amb fagedes i rouredes humides; i l’oriental, més mediterrània, amb vegetació de suredes.

Hi sobreviuen dues espècies animals protegides en perill d’extinció: la tortuga mediterrània i la vaca de l’Albera, de la qual només resten uns 400 exemplars al món.

El Parc Natural del Cap de Creus

Fou el primer parc maritimoterrestre del país, es troba situat a la part més oriental de la península Ibèrica, al Nord de la Costa Brava. Després de vàries iniciatives va ser declarat Parc Natural protegit del Cap de Creu gràcies a una llei aprovada el 1998.

En formen part els termes municipals de Cadaqués, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses amb una superfície de 13.886 hectàrees repartides en 10.813 hectàrees d’espai terrestre i 3.073 d’espai marítim.

Entre la terra i el mar és un espai d’una bellesa amb una elevada qualitat biòlogica, geoloògica i paisatgística el descriuen com a paratge únic al món. Inclús el vent de tramuntana que hi bufa, han ajudat a crear aquest magnífic paisatge. També conegut com a font d’inspirador artística de Salvador Dalí.

Montgrí, Illes Medes i Baix Ter

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter és un parc natural a cavall de les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà i ocupa 8.192,19 hectàrees, que protegeix tant zona terrestre com marina (2.037 ha).

El 13 de maig de 2010 fou declarat parc natural amb l’aprovació de la Llei de Declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter al Parlament de Catalunya. El parc natural inclou dues reserves naturals parcials, una de marina de les illes Medes i una de terrestre al Baix Ter; una reserva natural integral a la zona emergida de les illes Medes pel seu alt valor; una zona perifèrica de la reserva natural parcial marina, i un àmbit de protecció d’espais agraris.